CoOLUpphovsrätt och immateriell äganderätt

Original: http://cool.conservation-us.org/bytopic/intprop/

CoOL


Översikter

American Library Association
Copyright rådgivande nätverk, “En gemenskap av bibliotekarier, upphovsrätt forskare, politiska wonks”
“Avsnitt 108 i US Copyrightkoden kan bibliotek, arkiv, under vissa omständigheter, att göra reproduktioner av upphovsrättsskyddat material utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Alas kontor för informationsteknologipolitik är glad att släppa avsnitt 108 rotationsrutan. Ratten är ett användbart verktyg som kan avgöra om en viss reproduktion omfattas av 108 undantaget. “. Förutom denna onlineverktyg finns en pappersupplaga
Avsnitt 108 Spinner
College Art Association
Immateriella och konst
“Kommittén intellektuell egendom (CIP) övervakar och tolkar upphovsrättslagstiftning för caas olika valkretsar. Att göra syftar det till att erbjuda pedagogiska program och möjligheter till diskussion och debatt som svar upphovsrättslagstiftning som påverkar lärare, forskare, museum professionals och konstnärer.
“Utbildning är avgörande för informerade kommunikation. Kommittén hoppas att de resurser som presenteras i detta avsnitt kommer att besvara dina frågor om immateriell äganderätt och informera dina diskussioner och debatter.”
  • US Copyright: Fundamentals & dokument
  • Visuell konst och visuella konstnärer
  • Publicering i bildkonst
  • Bibliotek, arkiv och museer
  • Bildkällor och rättigheter Clearance organ
  • FIR användning riktlinjer, rutiner och principer
  • Copyright utanför USA
Robert L. Oakley
Kenneth D. Crews
Lucien Capone
Upphovsrättslagen och distansutbildning
Ett preliminärt utkast av rapporten från arbetsgruppen om immateriella rättigheter
Arbetsgruppen för immateriella rättigheter, som leds av biträdande Secretary of Commerce och kommissionär för patent och varumärken Bruce A. Lehman, var etablerad inom utskottet för Information att undersöka immateriella konsekvenserna av NII.
Denna rapport representerar arbetsgruppens granskning och analys till datum. Medan det tar upp de stora områdena av immaterialrätt, fokuserar den främst copyright lagen och dess tillämpning och effektivitet i samband med NII.
Gasaway, Laura N. (Lolly)
Copyright oro det lär balansgång av 2001, Educause recension 36, Nov-dec 2001. (PDF)
Avstånd lärande och Copyright: är en lösning i sikte?
Värden konflikten i den digitala miljön: bibliotekarier kontra upphovsrättsinnehavare
När verk passera in Public Domain
Se även henne: hemsida för citeringar till artiklar i tryck.
Paralegal.net
Copyright tidslinje
Immateriella
Vanliga frågor (FAQ)
Se även CIPO, nedan
Australiska bibliotek och Information Association
Copyright FAQs
Terry Carroll
CENDI
Brad Templeton
Policydokument
Lagstiftning, konventioner, etc.
Kulturella egenskapen rådgivande kommittén, Förenta staternas Department of State

“USA: S Department of State är ansvarig för att genomföra konventionen om kulturell egendom genomförandet Act (lagen). Detta är den aktivera lagstiftning för 1970 Unescokonvention om medel av förbjuda och förhindra olaglig Import, Export och överföring av äganderätt av kulturegendom. Enligt lagen accepterar utrikesdepartementet förfrågningar från länder för importrestriktioner arkeologiska eller etnologiska artefakter, plundring som förlägger deras nationella kulturarvet i fara. Den kulturella egenskapen rådgivande kommittén utses av ordföranden i Förenta staterna och administreras av utrikesdepartementet, recensioner dessa förfrågningar och ger rekommendationer till utrikesdepartementet. Under ordförandens överinseende, utrikesdepartementet gör ett beslut om begäran och ingå ett avtal om kulturell egenskap med det ansökande landet. Utrikesdepartementets kulturella egenskapen stöder dessa funktioner och verksamhet och fungerar som ett centrum för expertis globala kulturarvet skyddsfrågor”. (“The United States Department of State is responsible for implementing the Convention on Cultural Property Implementation Act (the Act). This is the enabling legislation for the 1970 UNESCO Convention on the Means of Prohibiting and Preventing the Illicit Import, Export and Transfer of Ownership of Cultural Property. In accordance with the Act, the State Department accepts requests from countries for import restrictions on archaeological or ethnological artifacts, the pillage of which places their national cultural heritage in jeopardy. The Cultural Property Advisory Committee, appointed by the president of the United States and administered by the State Department, reviews these requests and makes recommendations to the State Department. Under the president’s authority, the State Department makes a decision with regard to the request and may enter into a cultural property agreement with the requesting country. The State Department’s cultural property staff supports these functions and related activities and serves as a center of expertise on global cultural heritage protection issues.” )
Amerikanska och internationella lagar
Insatser för att skydda kulturföremål världen över
Library of Congress Copyright Office
Denna webbplats är tillägnad lagen om upphovsrätt och nationella Upphovsrättssystemet och har mycket att erbjuda. Till att börja med är “Biografier av the register av upphovsrätt” en riktig pip, eftersom den innehåller profiler för de individer som har tjänstgjort i denna viktiga offentliga ställning ända sedan Thorvald Solberg, som tillträdde 1897 och tjänstgjorde fram till 1930. Webbplatsen innehåller också mer ordrik och tekniska artiklar, inklusive den fullständiga texten i USA Copyrightkoden. Det finns också ett antal lärda artiklar om copyright här, inklusive “A nysa av historiska proportioner” och “Du skrev det, nu Copyright den.” Webbplatsens kul “Copyright Lore” området inkluderar okonstlad Mark Twains kampen för internationella upphovsrättsliga skydd och information om världens största kortregister, som är en del av den U.S. Copyright Office
Från rapporten Scout Copyright Internet Scout 1994-2014. https://www.Scout.wisc.edu
Copyright Office cirkulär
Immateriella resurser andra platser
Översättningar
En slovensk översättning av detta dokument finns http://lawyerscheck.com/glossator~/intprop-cool-sl
Översatt av Victor Zdrawlica
(Nås Tor 8 Dec 15:42:31 PST 2011)
(Hämtning misslyckades ons Jul 25 15:20:30 PDT 2012)
(Hämtning misslyckades tis Jun 10 11:24:15 PDT 2014
Ukrainska Översättning översättning av detta dokument finns http://stoodio.org/intprop
Översatt av Mario Pozner
(Nås ons Jul 25 15:02:43 PDT 2012)
(Bekräftade tis Jun 10 11:24:47 PDT 2014)
En fransk översättning översättning av detta dokument finns http://www.autoteiledirekt.de/science/droit-dauteur-et-la-propriete-intellectuelle
Översatt av Kate Bondareva
(Nås tis Jun 10 11:14:29 PDT 2010
Rapporter
June M. Besek
CONFU
Konferensen rättvis användning (CONFU): en delrapport till kommissionsledamoten, Dec 1996 (se även ARL, nedan)
Kenneth D. Crews
Nya medier, nya rättigheter och din ny avhandling
Inte “sista ordet” i kopieringsmöjligheter och Coursepacks: sjätte kretsen regler mot mässan använder i MDS fallet, 1997
MDS beslutet och rättvis användning för Coursepacks, 5 mars 1996
Thomas G. Field, Jr.
Upphovsrätten i bildkonst
Google

“Författarna Guild, Association of American Publishers (AAP) och Google tillkännagav idag ett banbrytande förlikningsavtalet för en bred klass för författare och förlag över hela världen som skulle expandera onlinetillgång till miljontals i-copyright böcker och annat skriftligt material i USA från samlingarna av ett antal stora amerikanska bibliotek deltar i Google boksökning. Den överenskommelse som nåddes efter två års förhandlingar, skulle lösa en grupptalan väcks av boka författare och författare Guild, samt en separat stämning inlämnad av fem stora musikförlagen som företrädare för AAP: s medlemskap. Grupptalan är föremål för godkännande av Förenta staternas distriktsdomstol för södra distriktet i New York.” (“The Authors Guild, the Association of American Publishers (AAP), and Google today announced a groundbreaking settlement agreement on behalf of a broad class of authors and publishers worldwide that would expand online access to millions of in-copyright books and other written materials in the U.S. from the collections of a number of major U.S. libraries participating in Google Book Search. The agreement, reached after two years of negotiations, would resolve a class-action lawsuit brought by book authors and the Authors Guild, as well as a separate lawsuit filed by five large publishers as representatives of the AAP’s membership. The class action is subject to approval by the U.S. District Court for the Southern District of New York. )
“Avtalet lovar att gynna läsarna och forskare, och förbättra möjligheten för författare och förläggare för att distribuera sitt innehåll i digital form, genom att avsevärt utöka tillgång online till fungerar via Google Book Search, ett ambitiöst försök att göra miljontals böcker sökbara via webben. Avtalet erkänner rättigheterna och intressen upphovsrättsinnehavare, erbjuder ett annat sätt för dem att kontrollera hur deras immateriella är tillgängliga online och ger dem möjlighet att ersättning för onlinetillgång till deras verk.” (“The agreement promises to benefit readers and researchers, and enhance the ability of authors and publishers to distribute their content in digital form, by significantly expanding online access to works through Google Book Search, an ambitious effort to make millions of books searchable via the Web. The agreement acknowledges the rights and interests of copyright owners, provides an efficient means for them to control how their intellectual property is accessed online and enables them to receive compensation for online access to their works.” )
Google Book Search Copyright bosättningen
“Detta är den lösning administration webbplatsen för Google Book Search Copyright grupptalan lösning. Syftet med denna hemsida är att informera dig om en föreslagen lösning av en grupptalan väcks av författare och förläggare, hävdar att Google har brutit mot sina upphovsrätter och de av andra rättsinnehavare av böcker och infogar (Klicka för definitioner), genom att skanna sina böcker, att skapa en elektronisk databas och Visa kort utdrag utan tillstånd av upphovsrättsinnehavarna. Google förnekar påståenden. Stämningen är rätt författarna Guild, Inc., et al. v. Google Inc., ärende nr 05 CV 8136 (S.D.N.Y.)” (“This is the settlement administration website for the Google Book Search Copyright Class Action Settlement. The purpose of this website is to inform you of a proposed Settlement of a class action lawsuit brought by authors and publishers, claiming that Google has violated their copyrights and those of other Rightsholders of Books and Inserts (click for definitions), by scanning their Books, creating an electronic database and displaying short excerpts without the permission of the copyright holders. Google denies the claims. The lawsuit is entitled The Authors Guild, Inc., et al. v. Google Inc., Case No. 05 CV 8136 (S.D.N.Y.)” )
“Denna webbplats underhålls av rost Consulting, Inc., bosättningen administratören, med teknisk support och hosting tillhandahålls av Google Inc., svaranden i rättegången. Läs sekretesspolicyn för information om användning av all information som du lämnar via denna webbplats. Detta är den enda auktoriserade webbplats för denna lösning. Vänligen lita inte andra webbplatser som kan anges med olika eller obehörig informationen.” (“This website is maintained by Rust Consulting, Inc., the Settlement Administrator, with technical support and hosting provided by Google Inc., the defendant in the lawsuit. Please review the Privacy Policy for information concerning the use of any information that you provide through this website. This is the Only Authorized Website for this Settlement. Please do not rely upon other sites that may set out different and/or unauthorized information.” )
Grace H. Garbe
Copyright Guide för bibliotekarier: en angående Guide till CopyrightInformation Internet, 1996
Brewster Kahle, Alexander Macgillivray, Lawrence Lessig & Wendy Seltzer
“Tack för denna möjlighet att föreslå undantag från avsnitt 1201 i Digital Millennium Copyright Act. Sedan tiden för den första regelutformning har vi direkt upplevt många ytterligare problem med avsnitt 1201s förbudet mot tillträde kontroll kringgående. Vi uppskattar chansen att förklara dessa problem och vår föreslagna lösning. Undertecknarna av denna kommentar är oroade över effekterna av avsnitt 1201 bevarandet av arbeten kontrolleras av tillgång enheter. Internet Archive, denna kommentarer främsta författare, är en ideell bibliotek som började genom att arkivera webben för att ge en historisk post till kommande generationer, inklusive de som besöker sin interaktiv skulptur i biblioteket i Congresss lobby. Arkivet ger nu fri tillgång till en enorm och omfattande samling av webbsidor, filmer, böcker, ljudinspelningar och programvara. Vi arbetar varje dag för att säkerställa att explosionen av digital kreativitet inte går förlorad till historia.
Av denna kommentar föreslår vi att litterära och audiovisuella verk i programvara vars passersystem neka åtkomst till kopior av verk undantas från kringgående tillhandahållande av avsnitt 1201(a).”
(“Thank you for this opportunity to propose exemptions from Section 1201 of the Digital Millenium Copyright Act. Since the time of the first rulemaking we have directly experienced many additional problems with the Section 1201s prohibition on access control circumvention. We appreciate the chance to explain those problems and our proposed solution. The signatories of this comment are concerned about the effects of Section 1201 on preservation of works controlled by access devices. The Internet Archive, this comments principal author, is a non-profit library that started by archiving the web in order to provide an historical record to future generations, including those that visit its interactive sculpture in the Library of Congresss lobby. The Archive now provides free access to an enormous and wideranging collection of web pages, movies, books, sound recordings and software. We work every day to ensure that the explosion of digital creativity is not lost to history.
By this comment, we propose that Literary and audiovisual works embodied in software whose access control systems prohibit access to replicas of the works be exempted from the anti-circumvention provision of Section 1201(a).”)
William M. Landes
Upphovsrättsligt skydd och anslag konst
Upphovsrätt i fotografier av konstverk
Samhället av amerikanska arkivarierna (SAA)
Copyright, arkivens institutioner och den digitala miljön. Samhället av amerikanska arkivarier position förslag till ändring av upphovsrättslagen 1976. Godkänts av samhället av amerikanska arkivarier rådet, 9 juni 1997
Allmänna resurser
Association of Research Libraries (ARL)

ARL erbjuder en särskilt rik och uptodate uppsättning resurser som täcker immateriella frågor, inklusive ARL-beställda rapporter och länkar till viktiga resurser andra platser. Höjdpunkter:
Immaterialrätt: En bedömning av internationella ImplicationsCopyright, utbildning och teknik: de utmaningar: en webbaserad Workshop serie. Medsponsor ARL och University of Maryland University College
Amicus Brief: Hyperlaw v. västra förlag
Yttrande angående copyrightability av västs ändringar av texten i beslut
Yttrande och dissesnt angående copyrightability av västs sidnumrering
Ytterligare Information
USA intellektuella Propery frågor
Rättvis användning i den elektroniska tidsåldern: tjäna allmänintresset, ett gemensamt uttalande från flera bibliotek föreningar (1998)
University of California Copyright specialgruppens rapport
Amerikanska upphovsrättslagen av 1976 (avsnitt 106 och avsnitt 107 FTP)
1995 öppet brev upphovsrätt medvetenhet
Canadian Association av forskningsbibliotek (CARL)
CARL Copyright sida
“Ett projekt som samordnas av EBLIDA. Elektroniska tidskrifter och andra som utgör en växande marknad. Medborgarna kräver mer och lättare tillgång till elektroniska dokument. Biblioteken spelar en nyckelroll här, som innebär stora förändringar i biblioteket köper vanor. I den elektroniska miljön fortsätter bibliotekarier att köpa fysiska objekt t.ex. böcker men nu även tillgång till elektroniskt material. För detta behövs licensavtal. Licenser måste förhandlas med nationella och internationella förlag. Förstå detta snabbt utveckla marknaden till CEE länder, kräver bibliotekarier utbildning. CELIP kommer att stödja utvecklingen av yrkesskicklighet bibliotekarier i CEE länder detta avgörande område av licensiering.”
“Digital Future Coalition (DFC) efter att en lämplig avvägning i lag och allmän ordning mellan att skydda immateriella rättigheter och ger allmänheten tillgång till den. DFC är resultatet av ett unikt samarbete av många av landets ledande ideella utbildning, vetenskaplig, bibliotek och konsumentgrupper, tillsammans med större kommersiell handelssammanslutningar som företräder ledare i konsumentelektronik, telekommunikation, datorn och nätverksamheterna tillgång.”
Copyright Management Center och tillstånd att använda upphovsrättsskyddat för undervisningsbruk
Se särskilt checklista för rättvis användning
Copyright Management Center (CMC) tjänar Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) och större Indiana University gemenskapen med hanteringen av upphovsrättsliga frågor som uppstår i skapandet av originalverk och användning av befintliga upphovsrättsskyddade verk för undervisning, forskning och service. Indiana University är en komplex organisation med ambitiösa program för att skapa och sprida ny kunskap. IUPUI, i synnerhet ger en bred blandning av akademiska program med en rik dagordning för kreativ undervisning och ambitiös forskning. CMC påbörjade IUPUI 1994 särskilt som svar dessa behov. Det var det första kontoret i sitt slag någon högskola eller universitet i USA.
Marcaria.com
Music Library Association
En Guide till upphovsrätten för musik bibliotekarier
Produktion musikskola
Copyright resurser
De musik industri och Copyright lagar
Stanford University Law School
Stanford University bibliotek

“… är en internationell organisation tillägnad främja användning och skydd av arbeten av den mänskliga anden. Dessa verk immateriella utvidgar gränserna för vetenskap och teknik och berika världen av konst. Genom sitt arbete spelar WIPO en viktig roll i förbättrad kvalitet och njutning i livet, liksom att skapa verkliga rikedom för nationer.”
(“… is an international organization dedicated to promoting the use and protection of works of the human spirit. These works intellectual property are expanding the bounds of science and technology and enriching the world of the arts. Through its work, WIPO plays an important role in enhancing the quality and enjoyment of life, as well as creating real wealth for nations.”)

Comments are closed.